× NASLOVNICA NOVOSTI KATALOG INSPIRACIJE LJUBAV KROZ OBJEKTIV KNJIGA USPOMENA STVARNA VJENČANJA ZARUČNIČKI PHOTO SESSION NA MEDENI MJESEC TRADICIJE VJENČANJA URADI SAM U BOJAMA VJENČANI IZLOG MOJ DOM MOBILNA APLIKACIJA OGLAŠAVANJE UVJETI KORIŠTENJA KONTAKT


BOJA NEVINOSTI I BOJA OTPORAPETAK, 04. SRPANJ, 2014. PIŠE: Ksenija Herman[ KNJIGA USPOMENA ]


Photo credit: Style me Pretty, Tamiz photography 

U svim su segmentima naših života stalno prisutni nekakvi simboli. Sam čin vjenčanja je plodno tlo za sijanje raznih simboličnosti.  Eto - i bojama ih iskazujemo. U običaju „nešto novo, nešto staro, nešto posuđeno i  nešto plavo“  plava boja  ukazuje na odanost i vjernost.
Izbor vjenčanice je  vjerojatno najvažnija od važnih stvari. Još uvijek je bijela vjenčana haljina izbor  "number one", ali trendovi... e, trendovi često puta smute u početku na bijelo orijentirane buduće mlade pa se jednom traži boja šampanjca, drugi put predlaže boja pudera... Ako je u trendu, tražit će se čak i cvjetna vjenčana toaleta, ali to je još uvijek stidljiva i sporadična potražnja. 

Ništa čudno. Boje su oduvijek predstavljale kulturne, tradicionalne i vjerske osjećaje i pri tom je njihovo značenje dosta kulturološki različito:  primjerice - u velikom broju zemalja crna je boja smrti, u nekima, poput Kine, sa smrću se povezuje bijela. Biraš vjenčanicu? Bijela je većini zakon. Jasno, općenito gledajući, bijela boja ima pozitivnu konotaciju, predstavlja uspješan početak i sigurnost. Povezuju je s dobrotom, mirom, svjetlom, nevinošću, čistoćom, djevičanstvom. Boja savršenstva, kažu. Kako na vjenčanju sve mora biti savršeno, to je idealna boja za mladenku ako do te simbolike drži. 
Čak je i danas, usprkos velikim iskoracima iz tradicionalnih okvira, odabir recimo crvene ili crne vjenčane haljine veliki pomak u planiranju svadbene toalete, bar po mojim skromnim saznanjima. Rekla bih - još uvijek  iziskuje određenu dozu hrabrosti. Da li to onda miriše na otpor ustaljenim normama ili je jednostavno čista želja mladenke?! Naime, crna, primjerice,  ima za razliku od bijele - negativnu konotaciju. Ta „tajanstvena“ boja veže se za strah od nepoznatog, za smrt, zlo i misterij, ali i snagu, moć, autoritet i prestiž. Tako nas bar uče oni koji se time bave. To je boja tuge, ali istovremeno i elegancije, a oni koji su njoj skloni djeluju zagonetno i možda upravo zbog toga privlačno. Za neke - savršena suprotnost konvencionalnoj bijeloj i savršena prilika - he,he, crna te haljina vizualno  stanji! 

Da li si od onih rijetkih koji pokazuju želju za crvenom? Okej. Crvena je udarna boja i smješta te u centar pažnje ( ali tu ćeš ionako biti!). Pazi, na skliskom si terenu : crvena je boja krvi, rata, opasnosti, vatre, strasti i seksualnosti! Želiš li te konotacije? 
I sad veliko ALI: i to je boja moći, snage, odlučnosti, želje za životom i ljubavi! Dakle, za određeni tip mladenke isto tako savršena. Opet se ponavljam, no sve to stoji samo ako si sklon razmišljati o simbolici boja. Ne dajem savjete,  ali rado bih rekla svakoj mladenki: - Samo slušaj sebe! –

Meni bliska osoba koja je radila u jednom salonu vjenčanica bila je svjedokom i ne tako rijetke (prije bih rekla česte!) situacije kad je kćerka u pratnji svoje majke birajući haljinu za svoj najsretniji dan u životu izabrala jednu boje šampanjca. 
Majka je na to odgovorila jednim odrešitim „Ne! Nosit ćeš bijelo i to je gotova stvar!“- 
Buduća je sretna mladenka plakala u kabini za probe, ali majka nije odustajala jer „to je tradicija, znate, to tako mora biti“.  Naručile su bijelu i izašle; majka s tradicijom u glavi i srcu, a buduća mladenka s crvenim nosom i očima, ali tko je za to mario kad „tako mora biti“. Bijelo je boja nevinosti i bijelo se svima  moralo istaknuti, kao državna zastava. Probudi se , mlada damo! Ne bi li ovo trebao biti TVOJ dan? TVOJ izbor?! Moraš li svima udovoljiti osim sebi?! Vrati se u salon i naruči ono što si željela. Najbolje vrijeme za promjenu je odmah, danas. Tako ćeš znati što će te čekati sutra.


Ispričan mi je i ovaj slučaj iz salona vjenčanih haljina: 

 -Imate li crvenu ili crnu vjenčanicu ?
- Imamo crvenu. Želite li probati?
- Može, ako mi pristaje svakako je uzimam.
- Hoćete li probati neku u drugoj boji ili kroju? 
- Ne, uzimam ovu. Samo da se osvetim svekrvi!

Ovo je bilo najbrže iznajmljivanje vjenčanice ikad. Sreća što je ovakav primjer rijedak. Ja bih opet rekla: ne treba to biti niti boja nevinosti niti boja otpora. Neka to bude boja čiste želje jedne mlade djevojke na njezin dan. Dan koji bi trebao ostati u pamćenju kao jedan od vrlo lijepih u njihovom životu. Ili bolje rečeno, kao prvi od onih lijepih koji bi ga trebali slijediti.  
Biti će i „nesavršenih“ dana, ali to će biti njihovi i samo njihovi nesavršeni dani. Tradicija je dobra stvar ako je ona vaš izbor. U ime vaših izbora, dragi mladenci, dižem čašu!Napisala: Ksenija Herman
Ostale priče iz rubrike Knjiga uspomena pročitajte ovdje
Special thanks to Style me Pretty blog.
Moglo bi vam se svidjeti
Moje vjenčanje - Zaručnički session - I&I
ZARUČNIČKI SESSION - I&I

Fotografkinja Barbara Tursan Mišić pripremila je još jedan krasan zaručnčki photo session. Ovoga puta upoznajte vrlo nasmijane Ivanu i Ivana. Blog u cijelosti te potpunu..
Moje vjenčanje - Ljubav kroz objektiv
LJUBAV KROZ OBJEKTIV

Svaki tjedan, prema odabiru Moje vjenčanje tima, izdvajamo jednu fotografiju kao najupečatljiviji zabilježeni trenutak. Za našu ovotjednu foto inspiraciju zaslužan je odličan..
Moje vjenčanje - Indijsko vjenčanje
INDIJSKO VJENČANJE

Indijski rituali uvelike se razlikuju od zapadnih obreda. Njihova vjenčanja su velika, raskošna i uključuju burne pripreme. Postoji nekoliko važnih svečanosti koje se održavaju..
Moje vjenčanje - Stara vrata kao dekoracija
STARA VRATA KAO DEKORACIJA

Stara trošna vrata mogu se činiti kao neobična i svakako neuobičajena dekoracija, no ovo je trenutno jedan od najpoznatijih trendova dekoriranja vjenčanja u svijetu...
Back To Top