× NASLOVNICA NOVOSTI KATALOG INSPIRACIJE LJUBAV KROZ OBJEKTIV KNJIGA USPOMENA STVARNA VJENČANJA ZARUČNIČKI PHOTO SESSION NA MEDENI MJESEC TRADICIJE VJENČANJA URADI SAM U BOJAMA VJENČANI IZLOG MOJ DOM MOBILNA APLIKACIJA OGLAŠAVANJE UVJETI KORIŠTENJA KONTAKT


MALDIVI: TROPSKI RAJUTORAK, 17. OŽUJKA, 2015. PIŠE: Sabina Herman

 
Bilo da se radi o bračnom putovanju ili čak ceremoniji vjenčanja na nekoj od dalekih destinacija, pokušat ćemo pomoći u odabiru vašeg romantičnog odredišta i nakratko vas odvesti na neka od najljepših mjesta na svijetu. 
U suradnji sa turističkom agencijom eTours donosimo vam atraktivne i zanimljive destinacije za medeni mjesec, male savjete i preporuke, kao i same ponude sa gotovim aranžmanima.

Otputujte nakratko s nama, krećemo na M A L D I V E.


Beskrajne pješčane plaže, tirkizne lagune i koraljni grebeni ljepote su maldivskog raja. Maldivi nose titulu najljepšeg tropskog otočja, a duge i spektakularne bijele plaže ukrašene kokosovim palmama idealne su za one koji na svojem medenom mjesecu žele odmor i opuštanje u pravoj tropskoj idili. 

Maldivi su otočna država u Indijskom oceanu smještena jugozapadno od Indijskog poluotoka. Sastoje se od oko 1200 koraljnih otoka grupiranih u 26 atola, među kojima je oko 200 naseljenih, a 80-ak se koristi isključivo za turizam. Otoci su raspoređeni u 800 km dugom i 130 km širokom nizu. Arhipelag je zaista pravo prirodno čudo i zanimljiva je činjenica da visina otočja doseže tek dva metra. Koraljni grebeni štite ga od oluja i valova, ali bi već i malo dizanje morske razine zbog globalnog zagrijavanja atmosfere moglo biti kobno. Tako sami znanstvenici predviđaju da bi u potpunosti mogli nestati do 2050.  I zaista, u knjizi "Države svijeta" (izdanje 2000.) stoji podatak o visini otočja koja doseže pet metara, što je dokaz da su predviđanja točna. 

Do Maldiva se najlakše dolazi avionom koji slijeće u glavnu zračnu luku grada Malé. Međunarodna zračna luka nalazi se i na otoku Hulhule kraj Malea, a manje zračne luke za domaći promet na otocima Gan, Addu, Haddumati i Tiladummati (dostupno je i dvadesetak heliodroma). Nacionalni prijevoznik je Maldivian.
Glavni gradić Malé, koji je ujedno i najnaseljenije mjesto na Maldivima, očarat će vas svojim šarmom i romantikom. Grad je smješten na južnom rubu sjevernog Male atola (Kaafu Atoll). 
Stanovnici su Maldivci (sami se nazivaju Divessi, što znači "otočani"), mješanci Singaleza, Arapa i Tamila.

Preporučujemo da posjetite Nacionalni muzej - najstariju zgradu u Maléu i nekadašnju kraljevsku palaču, groblje maldivskih sultana te drevnu džamiju Malé Hukuru Miskiy.

Kad dolazite na Maldive ne zaboravite da je službena religija islam (sunitski muslimani) i lokalno stanovništvo strogo se drži zakona i svojih religijskih uvjerenja. Primjerice, postoji dress code - ramena i bedra moraju biti pokriveni cijelo vrijeme, čak i kad ste na plaži. Bikiniji i drugi oskudni kupaći kostimi nisu prihvatljivi u Maléu ili bilo kojem drugom naseljenom otoku, posebno ako posjećujete džamije. Također, svinjetina, alkohol i pornografija su zabranjeni i nije dozvoljeno unositi ih u zemlju. Naravno da ćete naići na alkoholna pića, no na rijetkim mjestima i po ne baš pristupačnim cijenama. 
Vikend je petkom i subotom, a petak je dan odmora, što znači da je sve osim restorana zatvoreno i trajekti ne voze.

Maldivi imaju oko 400 ha obradivih površina (oko 13% površine), ali je poljoprivedna proizvodnja vrlo skromna zbog pješčanih tala i nedostatka pitke vode. Uzgajaju se kokosovi orasi, slatki krumpir, manioka, kukuruz i povrće, a najvažnija gospodarska djelatnost je svakako ribarstvo (i naravno, turizam). U skladu sa svim rečenim možete već pretpostaviti kakva je gastro ponuda.

   

Maldivi su jedno od najvećih i najbogatijih koraljnih područja na zemlji i zato su velika atrakcija za ronioce. Podmorje s najraznovrsnijim biljnim i životinjskim svijetom predstavlja zaista nezaboravno iskustvo i mnogobrojni posjetitelji dolaze na Maldive samo da bi iskusili ronjenje u magičnom podvodnom svijetu. Upozoravamo da s Maldiva ne smijete odnositi pijesak, koralje i školjke. Isto tako, plivanje između otoka se ne preporučuje zbog jakih struja i svakako pripazite na sva upozorenja.
U baš svakom turističkom mjestu možete naići na bogate aranžmane koji nude krstarenja, vožnje brodom te razne vodene sportove poput skijanja na vodi, jet skija, jedrenja....

Na Maldivima ima mnogo rezorta - i onih povoljnih i onih luksuznih. Zaista nezaboravno iskustvo predstavljaju prekrasni bungalovi i kućice na vodi razbacane po bijelim lagunama koje možete naići na baš svakom turističkom otoku. Podsjećamo na hotel Conrad Maldives, o kojem smo jednom prilikom već pisali, koji se proteže na dva odvojena otoka povezana mostom i gostima pruža zaista jedinstven doživljaj - boravak u podvodnim apartmanima i posjet podvodnom restoranu. Neobično!

   MJESTA KOJA TREBATE POSJETITI

Maldivi su pravi raj i gdje god da se uputite većinom ćete naići na jednak pješčani krajolik okružen plavetnilom, no izdvojit ćemo neke od najpopularnijih mjesta koje mnogi posjetitelji rado obilaze. Ne moramo posebno napomenuti da svako od ovih mjesta zrači posebnom romantikom i ima najljepše zalaske sunca koje možete zamisliti. Idealno mjesto za medeni mjesec.

Atol Addu (Seenu atoll) - svakako najposjećenija destinacija na Maldivima. Najjužniji atol Maldiva sastoji se od 28 otoka, od kojih su samo dva nastanjena (Addu City i Hulhumeedhoo). Ovdje također možete vidjeti mnogo jezera, močvara i močvarnih polja te posjetiti stanište Bijele čigre (morska ptica), koja je ujedno i simbol Addu atola.

Ostalih 26 atola: Aboohéra, Bodu Hajara, Boduhéragandu, Dhigihéra, Fahikédéhérangada, Gan, Gaukendi, Geskalhuhéra, Hankedé, Hankedé, Hajara, Heré-théré, Hikahera, Kafathalhaa, Héra, Kandu Huraa, Kédévaahéra, Koahera Kuda, Kandihéréganda, Maahera, Maamendhoo, Madihéra, Mulikédé, Savaaheli, Vashahéra, Villingili.      

Posebno preporučujemo i otok Bodu Mora (atol Vaavu), te HP Reef (sjeverni Malé atol), jedno od koraljima najbogatijih područja na Maldivima. 

   

Utheemu (Haa Alif Atoll) - povijesna rezidencija u kojoj je živio sultan Muhamed Thankurufaan. Ovaj povijesni lokalitet nalazi u Utheemu, koji je naseljeni otok na sjeveru Maldiva. 

Biyadhoo rezort - mirno naselje smješteno u području koraljnih grebena. Idealno mjesto za ronioce jer na raspolaganju imate čak 35 fantastičnih mjesta za istraživanje morskih dubina.

Alimatha - otok na Vavuu atolu koji se nalazi na istočnoj strani Maldiva. Otok nazivaju "sretnim otokom" ili "otokom s pet zvjezdica" jer posjetiteljima pruža pravi raj bogat zelenilom i neobičnim morskim svijetom. Mnogi kažu da je Alimatha razlog zbog kojeg dolazite na Maldive. Jednako će vas oduševiti i Mirihi otoci, koji su dobili ime po lokalnom cvijetu te jedinstven mali otočić Kukadu.

Bluetribe Moofushi - ronilački centar koji nudi najraznovrsnije sportske aktivnosti kao što su jedrenje na dasci, ronjenje, kajak, vožnja katamaranom, pedaline... U ponudi imaju i mnogo izleta i romantičnih krstarenja - za one koji odmor žele učiniti malo aktivnijim.

Banana Reef (Banana greben) dobio je ime po svojem obliku - banani, a smješten je na sjevernom Malé atolu. Proteže se na 300 metara i odličan je za istraživanje podmorja u kojem možete naići na nebrojene vrste riba različitih boja i veličina. Tu imate priliku vidjeti rijetke vrste poput Moraj jegulje i Napoleon morskog grgeča. Ako volite ovakav tip avantura, svakako posjetite i Manta point - zaštićeno morsko područje u kojem možete upoznati čudesan svijet raža.

   DOBRO JE ZNATI:

Valuta - službena valuta je rufija (Maldivian Rufiyaa - MVR), 1 EUR=16,28 MVR. Kreditne kartice su prihvaćene posvuda.

Jezik - jezik većine stanovništva je divehi, indoeuropski jezik srodan singaleškom, glavnom jeziku Šri Lanke. Većina stanovništva govori i engleski.

Vremenska razlika - +4 sata na srednjeeuropsko vrijeme.

Klima - tropska; kroz cijelu godinu temperature su visoke (oko 30° stupnjeva) i ima dosta vlage. Za vrijeme jugozapadnog monsuna, od svibnja do rujna, vrijeme je kišovito. Od prosinca do ožujka prevladava suho razdoblje pod utjecajem sjeveroistočnog monsuna. Potrebna vam je lagana odjeća, no podsjećamo da ponesete pokrivala poput šalova ili parea.

Gastronomija - riblji specijaliteti; mnogo tropskog voća i povrća

Zdravlje - nije potrebno cijepljenje prije puta.

Viza - dobiva se besplatno prilikom dolaska na Maldive (putovnica mora vrijediti još najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju). Turistička viza traje 30 dana.

Sigurnost - sigurno područje. Manja opasnost od tsunamija.

Promet - dobra povezanost trajektnim i zrakoplovnim linijama. Ceste na otocima nisu popločene.


IZLETI - PREPORUČAMO: grad Malé, greben Girifushi Thila, džamija Hukuru Miskiiy, Alimatha, otok Seenu, olupina broda Maldive Victory, Utheemu (Haa Alif Atoll), Biyadhoo rezort...


Detaljniju ponudu i aranžmane putovanja na Maldive pogledajte u eTours ponudi.

I za kraj, jedan zanimljiv filmić o putovanju na Maldivsko otočje:
Imate želju da predstavimo neku destinaciju koja vas posebno zanima? Pišite nam! :)
Moglo bi vam se svidjeti
Moje vjenčanje - Ljubav kroz objektiv
LJUBAV KROZ OBJEKTIV

Svaki tjedan, prema odabiru Moje vjenčanje tima, izdvajamo jednu fotografiju kao najupečatljiviji zabilježeni trenutak. Za našu ovotjednu foto inspiraciju zaslužna je odlična...
Moje vjenčanje - Vjenčani izlog: Happily ever after drvena pločica
VJENČANI IZLOG: HAPPILY EVER AFTER DRVENA PLOČICA

Vjenčani izlog je mala trgovina vjenčanja prepuna kreativnih stvarčica potrebnih za Vaš veliki dan. U njoj ćete pronaći vjenčane i party dekoracije, pozivnice, poklone i male ideje...
Moje vjenčanje - Ljubav kroz objektiv
LJUBAV KROZ OBJEKTIV

Svaki tjedan, prema odabiru Moje vjenčanje tima, izdvajamo jednu fotografiju kao najupečatljiviji zabilježeni trenutak. Za našu ovotjednu foto inspiraciju zaslužna je odlična...
Moje vjenčanje - Vjenčani izlog: Roses are red kolekcija
VJENČANI IZLOG: ROSES ARE RED KOLEKCIJA

Vjenčani izlog je mala 'trgovina' vjenčanja prepuna kreativnih stvarčica potrebnih za Vaš veliki dan. U njoj ćete pronaći vjenčane i party dekoracije, pozivnice, poklone i male ideje...
Back To Top