× NASLOVNICA NOVOSTI KATALOG INSPIRACIJE LJUBAV KROZ OBJEKTIV KNJIGA USPOMENA STVARNA VJENČANJA ZARUČNIČKI PHOTO SESSION NA MEDENI MJESEC TRADICIJE VJENČANJA URADI SAM U BOJAMA VJENČANI IZLOG MOJ DOM MOBILNA APLIKACIJA OGLAŠAVANJE UVJETI KORIŠTENJA KONTAKT


VJENČANI TRENDOVI ZA 2015.PONEDJELJAK, 05. SIJEČANJ, 2015. PIŠE: Sabina Herman


Općenito, nisam suviše sklona terminu in ili trendy jer se ukusi razlikuju i ako ste se odlučili za određeni stil vjenčanja, nema tog trenda koji će to promijeniti. No, danas sam posebno izdvojila neke od primjera onih trendova koji su posljednjih par godina doživjeli pravi procvat, kako u svijetu, tako i kod nas. Bez obzira na to kakav tip vjenčanja imate, vjerujem da će barem neke od ovih ideja inspirirati u vašoj potrazi za idealnim detaljima. 


1. Ukrasne pozadine.

Definitivno jedan od meni omiljenih trendova. 
Ukrasne pozadine mogu biti napravljene od raznih materijala i iskoristiti se na mnogo načina. U većini slučajeva služe kao dekoracija ili romantična pozadina na mjestu gdje će se održati ceremonija vjenčanja. Ako uz pozadinu stavite nekoliko simpatičnih rekvizita imate mali improvizirani photo booth i pozadinu možete iskoristiti za fotografiranje. Imam nekoliko primjera pozadina napravljenih od cvijeća, šarenih svilenih traka, pompona, drveta, običnog papira pa čak i staklenki. Naravno, ideje ovdje ne staju, pozadine se mogu izraditi i od rasvjete (hrpe minijaturnih lampica), visećih origami ždralova, zastora, grana, drvenih okvira raznih oblika i veličina, sve do neobičnih ukrasa poput obješenih starih knjiga...

Jednom smo prilikom objavili jedan Uradi sam projekt kako izraditi neobičnu ukrasnu zavjesu. Za one koje žele znati više posjetite našu objavu Uradi sam: bijela dekoracija.

    
    

2. Vintage detalji.

Obožavam vintage detalje na vjenčanjima, a posebno kada se koriste originalni retro predmeti poput starih kovčega (koje vrlo lijepo možete iskoristiti za knjigu dojmova, darove za goste ili zahvalnice), globusa, knjiga, vintage okvira, starog namještaja (naročito vintage sofa i ormarića s ogledalima), starih kamera, fotoaparata i obiteljskih albuma... Okvire možete iskoristiti i za crno-bijele fotografije s vjenčanja vaših roditelja, djedova ii baka. Ovakve ideje krasno pristaju tematskim retro vjenčanjima, no lako se mogu iskoristiti za bilo kakav tip vjenčanja.

    

3. Natpisi i putokazi. 

Drveni putokazi pristaju bilo kojem stilu vjenčanja. Osim što lijepo izgledaju možete ih iskoristiti da navodite goste do određenog prostora ili njime označiti neko posebno mjesto, poput stola sa knjigom dojmova ili rasporedom stolova, plesnog podija, slatkog stola... Sigurno da se gosti neće tako lako izgubiti, no putokazi mogu izgledati vrlo simpatično. Posebno romantično izgledaju i razni ljubavni natpisi s porukama ili citatima. Mogu se staviti na neko konkretno vidljivo mjesto poput ukrasne pozadine, postaviti na drvene pločice i razne podloge poput vrata i stare palete ili uokviriti i staviti na stol. Vrlo lijep detalj za goste.

    

4. Boho mladenka. 

Boho stil zaista doživljava svoju ekspanziju, naročito kad govorimo o outfitu mladenki. Simpatičan, ležeran, prirodan stil koji i kod nas osvaja sve više dama. Posebno traženi detalji su cvjetni vjenčići, boho opuštene frizure, čipkane nekonvencionalne vjenčanice te vintage velovi i ukrasi za kosu. Čak i onda kad se ne radi o boho vjenčanju kod nas ima čestih primjera da se mladenka i uz uobičajenu bijelu haljinu odluči za buketić u boho stilu. 

    

5. Otkačeni mladoženja. 

Moram priznati da su mladoženje sve odvažniji u odabiru svog vjenčanog stylinga. Modni dodatak broj jedan je svakako leptir mašna, po mogućnosti u jarkoj boji ili sa kariranim te točkastim uzorcima. Tako je, "leptirke" nisu što su nekad bile, formalne i pomalo staromodne, upravo suprotno - izgledaju otkačeno i vrlo originalno! Isto vrijedi i za odijela ili pak one simpatične duhovite detalje poput revera u obliku superjunaka, tregera i šarenih cipela. 

    

6. Styling za djevere i djeveruše. 

Sve više mladenaca odlučuje se za djevere i djeveruše. Ako ste i vi jedni od njih, pred vama je zadatak pronaći idealne haljine za vaše dame te neke cool detalje za momke. Što se tiče hajina za djeveruše, neovisno o tome kakva je tema vašeg vjenčanja i kakav tip haljinica uopće želite, svakako pripazite da budu ženstvene i elegantne te da se djevojke u njima osjećaju ugodno. No, njihove outfite možete obogatiti krasnim detaljima poput cvjetnih vjenčića, buketića, nakita ili malih cvjetnih aranžmanića oko ruke (corsages). 
Kad su u pitanju momci to mogu biti malo 'pomaknuti' odjevni dodaci poput čarapa u jarkim bojama, leptir mašni ili šarenih sakoa. Vjerujte da su veseli djeveri nešto što će se gostima zaista svidjeti. 

  
    

7. Zaručnički foto session. 

Nesumnjivo jedan od najpoznatijih svjetskih trendova prošle godine pronašao je mnogo poklonika i kod nas. Bio on tematski, duhovit ili romantičan, foto session ostaje krasna uspomena na vaše zaruke, a fotografije možete iskoristiti za izradu kreativnih pozivnica za vjenčanje ili zahvalnica za goste. Da ne zaboravimo krasne vjenčane dekoracije koje se mogu napraviti od fotografija.

    

8. Photo booth. 

Pripremite za goste scenografiju sa šaljivim rekvizitima za fotografiranje. To mogu biti neke veće kulise predviđene za fotkanje, foto kabina ili neka jednostavnija, ali upečatljiva pozadina. Foto kutak je nepresušan izvor zabave, a privući će i one najsramežljivije. Uz to, simpatične fotografije će vam ostati vrlo lijepa uspomena.

    

9. Kreativni štandovi. 

Sve više nailazim na zanimljive male štandove prepune neobičnih delicija koji mogu nadopuniti ili u potpunosti zamijeniti klasičan slatki stol - poput onog sa kokicama raznih okusa (i malim papirnatim vrećicama sa imenima mladenaca, odičan detalj!), šarenim bombonima, rashlađenim pićima poput frapea, smoothie-a ili limunade,  fast foodom na kojem se poslužuju mini hot dogovi i hamburgeri, malim domaćim pitama, sve do vintage kamiončića sa sladoledom. Mogućnosti su zaista neograničene. 

Ova ideja sa štandovima još je uvijek slabo prisutna u našoj ponudi vjenčanja za razliku od stranih ponuda kod kojih je ovaj trend sveprisutan i sa vrlo šarolikim izborom. Velika šteta, iskreno se nadam da će i mladenci i naši pružatelji usluga pokazati veći nteres za ovakve ideje.

    
    

10. Personalizirana pića.

Kad je riječ o pićima, brzorastući trend koji mi se posebno dopada su personalizirana pića u neobičnim pakiranjima. Umjesto klasičnih čaša mogu se iskoristiti boce u raznim bojama ili staklenke koje na modernim vjenčanjima, čini se, imaju sve širu funkciju. Ako na njih stavite tagove sa imenima gostiju, biti će osobnije i s praktičnije strane, gosti će znati koje je piće njihovo. 

    

11. Lounge prostori.

Prostor za goste može biti opremljen ležaljkama, vrtnim  stolcima, klupicama, ljuljačkama, vrećama za sjedenje i tabureima ili napravljen u stilu dnevnog boravka sa improviziranim kaminom, kožnom garniturom i lusterom. Ugođaju će doprinijeti detalji poput vaza, knjiga, okvira ili albuma sa fotografijama te, naravno, nezaobilazna rasvjeta koja je vrlo bitan element u dekoriranju. Podsjećam, mogućnosti ima mnogo - koristite starinske svijećnjake, lanterne, podne lampe ili pak jednostavne lučice.  Ideja je stvoriti osobnu, intimnu, gotovo domaću atmosferu u kojoj se vaši gosti mogu s užitkom opustiti.

    

12. Stara vrata kao dekoracija. 

Stara trošna vrata mogu se činiti kao neobična i svakako neuobičajena dekoracija, no ovo je trenutno jedan od najpoznatijih trendova dekoriranja vjenčanja u svijetu. Bez obzira na to da li je vaše vjenčanje u zatvorenom ili otvorenom prostoru, vrata mogu izgledati vrlo zanimljivo i biti upotrijebljena na mnogo različitih načina. Ako je vaša svečanost vani, prijem možete urediti postavljanjem velikih vrata u podnožju oltara ili ih iskoristiti upravo kao dekoraciju samog oltara, odnosno mjesta na kojem će se održati vaša ceremonija. Hoće li vrata biti jednostavna ili okićena cvijećem i ukrasima, ovisi o vašim željama i samoj temi vjenčanja. Ukoliko su vrata konkretnije veličine ili u stilu harmonike (paravana), to je sjajan način da razgraničite veći otvoreni prostor.

    

13. Staklenke i boce kao dekoracije. 

Idealne za ljubitelje rustikalnih i boho vjenčanja, staklenke i boce su neobičan detalj koji može izgledati vrlo lijepo i romantično. Najčešće se koriste kao vaze, svjećnjaci ili kao neobična rasvjetna tijela. Mogu se urediti na razne načine te poslužiti kao lijepa dekoracija na stolicama, zanimljive oznake za stolove ili pak kreativni pokloni za goste. Manje poznat trend, barem još kod nas, je korištenje staklenki umjesto čaša. Velika prednost je što ih, uz malo mašte i volje, lako možete izraditi i sami.

    

14. Magična rasvjeta.

Znamo da mnogi vole cvijeće i bogate ukrasne aranžmane koji krase svadbene stolove, no trendovi u dekoriranju posljednjih godina govore suprotno - više svijeća, manje cvijeća. To ne znači da se cvijeće i buketi izbacuju iz uređenja već se mnogo više nadopunjuju raznolikom rasvjetom - i to ne bilo kakvom. Šarenu lasersku rasvjetu sa reflektorima, disko kuglama i umjetnom maglicom sve više zamijenjuju puno jednostavnije lampice u nizovima, lanterne, svjećnjaci, obične žarulje i mnogo, mnogo svijeća raznih veličina i oblika. Morate priznati da izgleda posebno romantično. 

    

15. Kreativne knjige dojmova. 

Knjiga dojmova (guestbook) većinom izgleda poput debljeg albuma u kojem vam gosti na vjenčanju ostavljaju svoje fotografije, crteže, dojmove i najljepše želje. Oko nje se svakako vrijedi potruditi. Ako želite zaobići klasične knjige i pripremiti nešto drugačije možda će vam se svidjeti neke od sljedećih maštovitih ideja: pisaća mašina na kojoj gosti mogu otipkati svoje poruke, mali poštanski sandučić u koji se mogu ubaciti razglednice sa željama, globus, poruke na poleđini malih puzzla koje čine vašu omiljenu fotografiju, želje na kamenčićima ili šareni otisci prstiju na slici. Ako se ipak odlučite za klasičan tip knjige, opet možete iskoristiti neke zanimljive foto pozadine ili kutak za fotografiranje kako bi gosti mogli napraviti "selfije". Ovo će im se sigurno dopasti.

    

16. Ogoljena torta i ukrasi.

Neobične i drugačije - sve poznatije "ogoljene" torte (naked cakes). Ukrašene svježim voćem i cvijećem te bez glazure i šećernih ukrasa, ove slatke ljepotice dolaze u svim oblicima, veličinama i okusima. Neki je smatraju nedovršenom i običnom, a drugi rustikalnom i zanimljivom. Mi kažemo da ogoljena torta govori sama za sebe i upravo njena jednostavnost čini je toliko posebnom.

Nakon odluke o vrsti i obliku vjenčane torte potrebno je odabrati i ukrase kojima ćete je obogatiti. Od raznoraznih cvjetnih i voćnih dekoracija do klasičnih figurica mladenaca - izbor je zaista velik, a u šarolikoj ponudi dekorativnih dodataka sve je više neobičnih i otkačenih ukrasa za svadbene torte i kolače, poput ukrasnih zastavica (takozvani "cake banneri" ili "bunting topperi"), šaljivih drvenih figurica, papirnatih ukrasa ili jednostavnih natpisa. 

    

17. Boudoir fotografija. 

Fotografski žanr koji je postao pravi trend u svijetu vjenčanja posljednjih par godina. Na ovakav tip foto sessiona najčešće se odlučuju mladenke i pripremaju ga kao zanimljiv poklon svojim budućim muževima, no sve je popularniji i 'pre-wedding' session koji neki mladenci odabiru umjesto već poznatog zaručničkog fotografiranja. Zašto ne? Ovakve umjetničke fotografije istaknut će ono najbolje na vama i ovjekovječiti sretne trenutke prije vašeg velikog dana. Ako je vjenčanje iza vas, razmislite o boudoir fotografiranju kao poklonu za godišnjicu braka te unesite malo romantike u vašu vezu.
Nešto više o boudoir fotografiji pročitajte ovdje.

    

18. Tematska vjenčanja. 

Tematska vjenčanja postaju in s razlogom - zanimljiva su, drugačija i zabavna! Da li pod tim podrazumijevamo vjenčanje u tonovima neke željene boje ili vjenčanje s određenom temom - posve je nebitno. Važno je da se posvetite čak i najsitnijim detaljima kako bi ono izgledalo što originalnije i tematski zaokruženo - od samih pozivnica, vjenčanih dekoracija pa sve do outfita gostiju. 

    

19. Hashtag

Volite fotografije i koristite Instagram? Jedan od zgodnih načina kako sačuvati fotografije vaših gostiju je da naznačite koji hashtag želite da koriste dok neobavezno fotografiraju vaše vjenčanje i postavljaju slike na Instagram. Osmislite jedinstveni hashtag i postavite ga na vidljivo mjesto na vjenčanju - oni koji instagramaju moći će se poslužiti "zadanim" tagom. Odlična ideja je i da ga unaprijed najavite na samim pozivnicama za vjenčanje. Imali smo priliku vidjeti da su neki mladenci ostavljali poklončiće ili male porukice sa tagom na stolovima za goste, kako bi ih lakše uočili.
Instagram je mreža sa zaista mnogo korisnika, no ne morate se bojati da će vaš album prelistavati potpuni stranci. Možda samo oni slučajni jer ako stvorite malo duži tag sa ne tako općenitim riječima, većina ga niti neće sama pronaći već samo vidjeti kao hashtag kod onoga tko je fotografirao. Isto tako, ono na što morate pripaziti je da hashtag koji odaberete bude jedinstven kako vaše fotografije ne bi dijelile poziciju, odnosno Instagram album sa nekim sasvim drugim vjenčanjem. Naravno, tagove možete koristiti za bilo koju društvenu mrežu, poput Twittera ili Facebooka.

    

20. Uradi sam pokloni za goste. 

Kada su u pitanju pokloni za goste ideja ima zaista mnogo, a u cijeloj lepezi ponude već gotovih proizvoda sigurno ćete lako pronaći i nešto za sebe. No, što zbog smanjenog budžeta, što zbog želje da gostima darujete nešto zaista originalno možete se odlučiti napraviti ih i sami. Ovakvi homemade poklončići mogu izgledati stvarno lijepo, a bilo da radite začinske soli, keksiće, likere ili džemove iz kućne radinosti, ove će delicije sigurno ugodno iznenaditi vaše goste, tim više što ste se potrudili napraviti ih sami. Odaberite željenu ambalažu, dimenziju, dekoraciju i punjenje - možete koristiti staklenke, bočice, posudice ili epruvete i ukrašavati ih raznim naljepnicama, porukama zahvale i ukrasnim vrpcama. 
Ovdje je nekoliko Uradi sam ideja koje možda možete iskoristiti.

    

Special thanks to Style me Pretty blog.
Article image photo credit: GreenAutumn Photography / Haley Rynn Ringo / White Daisy Photography
Moglo bi vam se svidjeti
Moje vjenčanje - Romantično intimno vjenčanje: A&I
ROMANTIČNO INTIMNO VJENČANJE: A&I

Danas vam donosimo jedno romantično intimno vjenčanje za čije je fotografije zaslužan odličan tim TinyBizz photography iza kojeg marljivo rade fotografkinje...
Moje vjenčanje - Crtić "Up" kao foto session inspiracija
CRTIĆ "UP" KAO FOTO SESSION INSPIRACIJA

Upoznajte najslađi par ikad! Nina i Gramps vjenčali su se prije 61 godinu i za sebe kažu da su najbolji prijatelji na svijetu. Na dan njihovog vjenčanja fotograf se, nažalost, nije...
Moje vjenčanje - Ljubav kroz objektiv
LJUBAV KROZ OBJEKTIV

Svaki tjedan, prema odabiru Moje vjenčanje tima, izdvajamo jednu fotografiju kao najupečatljiviji zabilježeni trenutak. Za ovotjednu foto inspiraciju zaslužna je naša...
Moje vjenčanje - Vjenčanice filmskog svijeta: Zameo ih vjetar
VJENČANICE FILMSKOG SVIJETA: ZAMEO IH VJETAR

U centru Harry Ransom u Teksasu posljednjih se mjeseci održava izložba „Making of Gone with the Wind“ napravljena povodom 75. godišnjice poznatog filmskog klasika...
Back To Top