× NASLOVNICA NOVOSTI KATALOG INSPIRACIJE LJUBAV KROZ OBJEKTIV KNJIGA USPOMENA STVARNA VJENČANJA ZARUČNIČKI PHOTO SESSION NA MEDENI MJESEC TRADICIJE VJENČANJA URADI SAM U BOJAMA VJENČANI IZLOG MOJ DOM MOBILNA APLIKACIJA OGLAŠAVANJE UVJETI KORIŠTENJA KONTAKT


VJENČANJE NA TEMU NOĆI VJEŠTICAPETAK, 31. LISTOPAD, 2014. PIŠE: Sabina H.Premda se Halloween ili Noć vještica smatra tipičnom američkom tradicijom, ona postaje sve popularnija i prihvaćenija u svijetu pa tako i kod nas. Neki je smatraju prenametljivim komercijaliziranim praznikom, a drugi rado slave na raznim organiziranim zabavama u klubovima ili privatnim tulumima na koje odlaze zamaskirani. 

Znamo da većini Halloween tema ne zvuči pretjerano romantično, no za one koji vole otkačena tematska vjenčanja ili neobične djevojačke i momačke večeri - zašto je ne iskoristiti za takvu proslavu? Za sve koji žele organizirati svoj veliki dan na temu Noći vještica, postoji mnogo načina na koje možete začiniti svečanost - kako maskiranjem i raznim igrama, tako i mračnim, ali zanimljivim dekoracijama. 
Izrezbarene bundeve, lubanje, kosturi, šišmiši, motivi iz hororaca, svečanost na temu Tim Burtonovih filmova... - kaže se da na Noć vještica ništa nije previše! Kad planirate ovakvu tematsku zabavu zaista možete pustiti mašti na volju. U našoj galeriji pogledajte kako se možete poigrati raznoraznim dekoracijama.


   
      

Kad smo već načeli temu Halloweena, ovdje je nekoliko zanimljivih činjenica za one koji žele znati više o ovom neobičnom prazniku.

Naziv Halloween dolazi od engleske riječi "All Hallows Eve", što znači - dan prije svih svetih. Suprotno općem mišljenju, Noć vještica nije američki produkt već tradicija poganskog porijekla koja dolazi od starih Kelta
Prema keltskom kalendaru, 1. studenog bio je početak Nove godine, a predstavljao je kraj sezone sunca i nastupanje perioda mraka (kod Kelta godina je bila podijeljena na dva godišnja doba, ljeto i zimu, a početak svakog godišnjeg doba bio je obilježen svetkovinama). Zadnji dan ljeta, upravo 31. listopada, Kelti su slavili svetkovinu Samhain. Tada su vjerovali da je udaljenost između živih i mrtvih tu noć oslabljena, što omogućava duhovima njihovih mrtvih predaka da se vrate na zemlju. Simbolično su se gasile vatre u kućnim ognjištima - smatralo se da umrli posljednji put dolaze na ovaj svijet, pa su jedni na pragovima svojih kuća ostavljali hranu i piće, a drugi postavljali izdubljene repe, cikle ili krumpir s upaljenom svijećom, kako bi zalutalim dušama pomogli u pronalasku puta. Neki su smatrali da svijeća simbolizira dušu zatočenu u čistilištu.


   
      

31. listopad poznat je i kao "noć vragolija". Ljudi su se maskirali, oblačili sablasne kostime, mazali lica čađom te stavljali na sebe razne ukrase. Kelti su smatrali da će tako zli duhovi povjerovati da su i oni duhovna bića te ih ostaviti na miru. Ukrasi su bili većinom crne ili narančaste boje - narančasta je simbolizirala žetvu, a crna tamu i smrt te podsjećala na noć kada su slabile granice između živih i mrtvih. Smatra se da je upravo iz ovih običaja potekla tradicija maskiranja na Noć vještica.

A odakle potječu običaji poput dijeljenja slatkiša ili rezbarenja bundeve? 
Tradicija "trick-or-treat" navodno je nastala kada su seljani na kućnim vratima ostavljali tanjure sa najboljom hranom ili slatkišima da umire zle duhove jer su se bojali da bi im mogli uništiti urod i imanje. Kroz stoljeća se u zemljama svijeta uvriježio simpatičan običaj da djeca idu po kućama i govore ljudima kako će učiniti neki nestašluk ako im ne daju slatkiše (danas je ova tradicija kod nas poznatija za vrijeme maškara).


   
      
Inspiration and photo credit: SMP / Rustic White photography


Legenda o Jacku-o'-Lanternu

Običaj dubljenja bundevi zasniva se i na irskoj legendi o kovaču Jacku, poznatom po njegovoj domišljatosti, ali i škrtosti. 
Priča kaže kako je tijekom svog života nekoliko puta uspio nasamariti i samog vraga. Kada je Jack preminuo, radi svog griješnog života nije bio primljen u raj, a na vratima pakla dočekao ga je vrag i poslao natrag u mrak te mu dao komad žara koji će mu svijetliti put u vječnom mraku. Jack je u džepu imao repu, koju je izdubio, stavio u nju žeravicu i otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući, luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Jack O'Lantern (Jack Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova.


   
Inspiration and photo credit: SMP / Rebecca Hansen Weddings


Male zanimljivosti o Noći vještica:

Strah od noći vještica zove se Samhainophobia.

Nakon Božića, Noć vještica je najprofitabilniji blagdan u svijetu.

Poznati film Halloween (1978.) imao je vrlo mali budžet i za masku glavnog lika Michaela Myersa bilo je potrebno naći najpovoljniju opciju. Na kraju je iskorištena maska Kapetana Kirka (William Shatner) za potrebe snimanja Zvjezdanih staza.

Mačke su poznat simbol Halloweena. Legenda kaže da su druidi za vrijeme Samhaina bacali mačke u vatru kao dio procesa pročišćenja.

Škotske djevojke su vjerovale da će ako objese mokru plahtu ispred vatre na Noć vještiva u plahti vidjeti svog budućeg supruga.Special thanks to Style me Pretty blog.
Article image credit: Rustic White Photography
Moglo bi vam se svidjeti
Moje vjenčanje - Movember: brkovi kao simbol solidarnosti
MOVEMBER: BRKOVI KAO SIMBOL SOLIDARNOSTI

Danas započinje 'Movember' - humanitarni projekt muškaraca diljem svijeta koji u cilju podizanja svijesti o raku prostate i drugim muškim bolestima, tokom cijelog mjeseca ...
Moje vjenčanje - Ljubav kroz objektiv
LJUBAV KROZ OBJEKTIV

Svaki tjedan, prema odabiru Moje vjenčanje tima, izdvajamo jednu fotografiju kao najupečatljiviji zabilježeni trenutak. Za našu ovotjednu foto inspiraciju zaslužan je naša ...
Moje vjenčanje - Ashi studio Haute Couture kolekcija 2015.
ASHI STUDIO HAUTE COUTURE KOLEKCIJA 2015.

Kolekciju za kolekcijom Mohammad Ashi, dizajner koji stoji iza imena Ashi Studio, uspijeva impresionirati iznimno lijepo izrađenim dizajnerskim komadima. Njegova najnovija...
Moje vjenčanje - Stvarna vjenčanja - M&J
STVARNA VJENČANJA - M&J

Fotografkinja Barbara Tursan Mišić donosi nam jedno romantično mediteransko vjenčanje - ovoga puta upoznajte zaljubljene golupčiće Marijanu i Josipa. Njihovu...
Back To Top