× NASLOVNICA NOVOSTI KATALOG INSPIRACIJE LJUBAV KROZ OBJEKTIV KNJIGA USPOMENA STVARNA VJENČANJA ZARUČNIČKI PHOTO SESSION NA MEDENI MJESEC TRADICIJE VJENČANJA URADI SAM U BOJAMA VJENČANI IZLOG MOJ DOM MOBILNA APLIKACIJA OGLAŠAVANJE UVJETI KORIŠTENJA KONTAKT






URADI SAM: POKLONI ZA GOSTE - UŽITAK ZA NEPCE



PETAK, 10. LISTOPADA, 2014. PIŠE: Sabina H.



Kada su u pitanju pokloni za goste ideja ima zaista mnogo, a u cijeloj lepezi ponude već gotovih proizvoda sigurno ćete lako pronaći i nešto za sebe. No, danas smo izdvojili nekoliko recepata i "uradi sam" ideja za kreativce koji darove žele napraviti sami. Ovi su poklončići, kako se kaže, "oni pravi domaći", a bilo da radite začinske soli, keksiće, likere ili džemove iz kućne radinosti, ovakve će delicije sigurno ugodno iznenaditi vaše goste, tim više što ste se potrudili napraviti ih sami. Nema boljeg od domaćeg, zar ne?

Za svaki od ovih poklona sami odaberite željenu ambalažu, dimenziju i dekoraciju. Možete koristiti staklenke, bočice, posudice ili epruvete i ukrašavati ih raznim naljepnicama, porukama zahvale i ukrasnim vrpcama. Nama se jako dopadaju teglice sa kariranim tkaninama ili jutom jer izgledaju posebno homemade. Količina sastojaka, naravno, ovisi o broju poklona koji izrađujete. Sretno s izradom!


1. ŠEĆER S LAVANDOM



   
Inspiration and photo credit: SMP / Lauren Werkheiser photography

POTREBNI SASTOJCI:
Šećer
Štapići vanilije
Usitnjena lavanda

UPUTE: 
Šećer i lavandu usipajte u posudicu s hermetičkim poklopcem. U pripremljenu smjesu dobro ostružite mahunu vanilije ili dodajte cijeli štapić te dobro zatvorite. Svakoga dana sastojke u posudi protresite nekoliko puta i postupak ponavljajte dva tjedna. Posudicu nemojte prečesto otvarati. Nakon dva tjedna šećer će se u potpunosti stopiti s mirisima i okusima vanilije i lavande. Spreman je za pakiranje.

Savjet: Sastojke je preporučljivo staviti u staklenu posudu jer plastične ili metalne posude mogu utjecati na sastav začina.

Količina sastojaka: da biste lakše odredili ukupnu količinu sastojaka računajte da na šalicu šećera ide 1 štapić vanilije i 2-3 žličice usitnjene lavande.


2. ZAČINSKA SOL


   
   
Inspiration and photo credit: SMP / Park Road photography

POTREBNI SASTOJCI:
Svježe ubrano začinsko bilje, po želji (peršin, timijan, ružmarin, bosiljak, vlasac...)
Krupna morska sol

UPUTE:
Začine stavite u posudu i dobro utisnite ili istucite batom da puste tekućinu. Stavite sol i sve dobro promiješajte i lagano tuckajte. Ostavite da odstoji četiri sata i onda pakirajte. Nakon pakiranja ih više ne otvarajte. 

Količina sastojaka: na pola šalice svježih začina ide pola šalice krupne soli.


3. SIR U MASLINOVOM ULJU SA ZAČINIMA


   
Inspiration and photo credit: SMP / Park Road photography

POTREBNI SASTOJCI:
Sir (preporučljiv kozji)
Mješavina začinskog bilja po želji (peršin, timijan, ružmarin, bosiljak, kadulja, vlasac...)
Maslinovo ulje

UPUTE:
Kozji sir narežite na kockice ili žlicom napravite loptice te ga stavite u staklenke. Maslinovog ulja natočite dovoljno da prekrije cijeli sir te dodajte mješavinu začinskog bilja po želji. Zatvorite staklenke i stavite na hlađenje na 4 sata.


4. LIKER OD MENTE


   
Inspiration and photo credit: SMP / Ruth Eileen

Kad pričamo o likerima, ovdje zaista imate mnogo raznih mogućnosti, poput likera od višanja, borovnice, krušaka, naranči, oraha ili jednostavno - rakije...
Možete ih obogatiti začinima, biljem ili voćem u komadima, ovisno o tome za koje se piće odlučite. Nama je posebno drag domaći liker od mente u koji se može uroniti i svježa menta. Miriše božanstveno i izgleda vrlo dekorativno. A tek okus...


5. DOMAĆI DŽEM 


    Inspiration and photo credit: 1. SMP / Anna & Kam Photography & Cinema 2. SMP / Delbarr Moradi photography

Izrada pekmeza je poprilično jednostavna - voće ukuhano sa šećerom i aromama i to je otprilke to. Znamo da do recepta sigurno lako dođete i sami, no izdvojili smo jedan koji je vrlo jednostavan, a posebno sladak - domaći džem od ribizla.

POTREBNI SASTOJCI:
1 kg crvenih ribizla
2 mahune vanilije
2 žlice soka od limete ili limuna
500 g šećera
Vrećica sredstva za želiranje

UPUTE:
Ribizle očistite, operite i izmiksajte u pire. Uzdužno zarežite mahune vanilije i stružite njihovu srž. U masu dodajte sok limete ili limuna, srž vanilije i cijele mahune, šećer i sredstvo za želiranje. Kuhajte na jačoj vatri uz miješanje cca 5 minuta. Izvadite mahune, a džem (pekmez) ulijte u vruće staklenke, prethodno sterilizirane u pećnici.


6. ZAČINSKI MED


   
Inspiration and photo credit: SMP / Laura Clarke Photography

Iako mnogo skuplji od ostalih, med je zaista prekrasan poklon. Koje god vrste bio, izrazito je zdrav i zato cijenjen, a ako imate mogućnosti pripremiti ga za svoje goste, sigurno ćete oduševiti takvim slatkim darom. Obogatiti ga možete raznim začinima poput sjemenki goručice, lana, mljevenim đumbirom, cimetom, kurkumom pa čak i paprom ili čili papričicama.


7. KEKSIĆI


   
Inspiration and photo credit: SMP / White Loft Studios

Tko ne voli keksiće? Ako se potrudite oko pakiranja, keksići mogu izgledati vrlo simpatično. Naravno, možete se odlučiti za suhe kekse ili pak medenjake - ono što je najbitnije je da ne koristite recepte koji imaju jaja ili bilo kakve kvarljive sastojke u sebi. U velikoj, šarenoj ponudi recepata za keksiće izdvojili smo jedne zdrave keksiće s bananama. Naravno, vi ćete svoj izbor keksića prilagoditi vremenu održavanja vjenčanja.

POTREBNI SASTOJCI:
120 g brašna
10 g mljevenog anisa
10 g praška za pecivo
20 g maslaca
150 g melase
20 g grožđica
2 dl soka od jabuke
1 velika banana
100 g zobenih pahuljica
prstohvat soli
1 žlica arome ruma
30 g čipsa od banane

UPUTE:
U veću zdjelu stavite 100 grama prosijanog brašna kojem dodajte prašak za pecivo, sol i mljeveni anis. Za to vrijeme namočite grožđice u mlakoj vodi. Bananu narežite na kolutiće, prelijte sokom od jabuke, rumom i melasom, a zatim sve izmiksajte. U tu kremu od banane dodajte zobene pahuljice, ocijeđene grožđice i sve to pomiješajte sa suhim sastojcima. Žlicom stavljajte hrpice ove mase na papir za pečenje u limu. Utisnite lagano u njih izlomljene komadiće sušenih banana, odnosno banana čipsa. Pecite oko 25 minuta na oko 180°.


8. UŠEĆERENI BADEMI


   
Inspiration and photo credit: 1. SMP / Jillian Modern photography 2. SMP  / Luke & Cat photography

POTREBNI SASTOJCI:
Mjera je čaša šećera (koliko šećera, toliko i vode)
Voda
Bademi (toliko da budu potopljeni u šećeru i vodi)
Vanilin šećer

UPUTE:
U lončić stavite vodu, šećer i vanilin šećer da prokuha. Kada je prokuhalo, dodajte bademe i miješajte na laganoj vatri dok voda ne ispari. Istresite bademe na papir i ohladite ih.


Naravno, ne moramo posebno napomenuti da pripazite da su svi sastojci koje koristite svježi i provjereni.
Sad kad već pričamo o domaćim delicijama, u jednom od sljedećih postova spomenut ćemo nešto i o mini zimnici kao malim poklonima za goste. 


Special thanks to Style me Pretty blog.
Artice image credit: Ruth Eileen, Park Road Photography
Moglo bi vam se svidjeti
Moje vjenčanje - Uradi sam: kruna sa perlicama
URADI SAM: KRUNA SA PERLICAMA

Cvjetni vjenčići, krunice i ostali ukrasi za kosu sigurno su jedan od najtrendy vjenčanih detalja na mladenkama ove sezone. Mi smo se bacili u potragu za tutorialom kako ih možete...
Moje vjenčanje - Uradi sam: bijela dekoracija
URADI SAM: BIJELA DEKORACIJA

Danas donosimo izradu jedne dekoracije koja nam se posebno svidjela – bijela pozadina napravljena od papira.Za nju je, uz pomoć Allie Rae Photography, zaslužna dizajnerica...
Back To Top