× NASLOVNICA NOVOSTI KATALOG INSPIRACIJE LJUBAV KROZ OBJEKTIV KNJIGA USPOMENA STVARNA VJENČANJA ZARUČNIČKI PHOTO SESSION NA MEDENI MJESEC TRADICIJE VJENČANJA URADI SAM U BOJAMA VJENČANI IZLOG MOJ DOM MOBILNA APLIKACIJA OGLAŠAVANJE UVJETI KORIŠTENJA KONTAKT


PJESME ZA PRVI PLES: KLASICIČETVRTAK, 18. RUJAN, 2014. PIŠE: Sabina HermanProšlo je više od 11 godina otkako smo se oprostili od jednog utjecajnog, nama vrlo dragog glazbenika - Johnny Casha. Upravo sjećanje na njega potaknulo nas je da sastavimo listu pjesama za ljubitelje ovakvih klasičara. O pjesmama za prvi ples smo već pisali, no ovoga puta ćemo izdvojiti samo dobre stare evergreene. Za one koji žele znati više, uz njih su i male zanimljivosti o njihovoj povijesti. Odlučili smo se za 25 klasika - nadamo se da će vas inspirirati.


1. Johhny Cash - Ring of fire

Pjesma koju su zajedno napisali i otpjevali Johnny Cash i njegova supruga June Carter Cash 1963. prvo je izdana kao singl na albumu Junine sestre Anite Carter. Ipak, njezina izvedba nije bila veliki hit kao što je kasnije postala ona samog Johnnya Casha. On je u nju odlučio ubaciti malo mariachi  zvuka, kako je i htio da zvuči otpočetka. Prema listi poznatog časopisa Rolling Stone, ovo je jedna od 500 najljepših ljubavnih pjesama svih vremena. 

2. Louis Armstrong - A Kiss To Build A Dream On

1935. godine pjesmu su napisali Bert Kalmar, Harry Ruby i Oscar Hammerstein II, a Louis Armstrong ju je snimio tek 16 godina kasnije. Obrađena je nekoliko puta, a pojavila se i kao glavna tema u filmu „The Strip“  (1951.), u verziji Kay Brown.
Zanimljivost je da se danas ova pjesma  pojavljuje i u nekim videoigricama.

3. Lou Reed - Perfect day

1972. napisao ju je Lou Reed te objavio na albumu Transformer. Veliku slavu stekla je godine 1996. kada je predstavljena u filmu "Trainspotting", a kasnije i objavljena kao BBC-ev dobrotvorni singl 1997. 
Lou Reed ponovno ju je snimio na svojem albumu Raven 2003. godine.

4. Bill Withers - Lean on me

1972. napisao ju je i snimio američki kantautor Bill Withers i bila je prvi singl s njegovog drugog albuma „Still Bill“.  Nakon dolaska iz malog gradića zapadne Virginije u Los Angeles živio je u ruševnoj kući u siromašnom dijelu gradu. Bill je rekao da se nije mogao povezati sa novim gradom i u tim je osjećajima pronašao inspiraciju za ovu pjesmu. 

Singl se nalazi na 205. mjestu 500 najboljih pjesama svih vremena, prema Rolling Stone-u.

5. Tony Bennet - The way you look tonight

Pjesma se prvi puta pojavila u filmu „Swing time“, a izvorno ju je izvodio Fred Astaire (1936.). Iste je godine osvojila Oscara za najbolju filmsku pjesmu. 
Zajedno su je napisali Jerome Kern i Dorothy Fields, a izvodili su je mnogi poznati glazbenici poput Elle Fitzgerald, Franka Sinatre, The Coasters, Doris Day (...), no najpoznatija izvedba je svakako bila upravo ova, Tony Benneta. 

6. Ray Charles - Come Rain Or Come Shine

Stihove Johnny Mercera uglazbio je Harold Arlen, a pjesma je snimljena i objavljena 1946. 
Mnogi svjetski glazbenici, poput Elle Fitzgerald, Franka Sinatre, Billie Holiday, Jack Jonesa (...) kasnije su je uvrstili na vlastite albume pa tako i slavni Ray Charles koji ju je objavio 1959. godine na albumu „The Genius of Ray Charles“.

7. Eric Clapton - Wonderful tonight

Jednu od najljepših ljubavnih pjesama svih vremena napisao je i objavio Eric Clapton davne 1977. Mnogi ne znaju da je pjesma bila napisana za Pattie Boyd, prvu suprugu slavnog Beatlesa Georga Harrisona, u koju se Eric s vremenom zaljubio te je kasnije i oženio. 
I danas je izvodi na svojim koncertima, u akustičnoj verziji, uz pratnju poznatog gitariste Steve Winwooda. Ove pjesme mnogi se sigurno sjećamo i iz epizode „Prijatelji“ kada Monica i Chandler plešu nakon što su se zaručili. :)

8. Stevie Wonder - I Just Called To Say I Love You

Jedna od najvećih uspješnica legende Steve Wondera. Pjesma je prvi puta predstavljena u komediji „Žena u crvenom“ (1984.), nakon čega je osvojila prvo mjesto Bilboardove Hot 100 ljestvice. Sve do danas ova pjesma je ostala najprodavaniji singl Motown Recordsa u Velikoj Britaniji.

9. Tom Waits – Little trip to heaven (On the Wings of Your love)

Izdana 1973. na Waitsovom debitantskom albumu Closing Time
Pjesma je obrađena za soundtrack islandsko-američkog filma „A little trip to heaven“, a izvodi je islandski glazbenik  Mugison (2005.).

10. Frank Sinatra - I've got you under my skin

Pjesmu je napisao Cole Porter, a prvi puta je izvedena u mjuziklu „Born to Dance“. 1966. izveo ju je Frank Sinatra i ubrzo je postala veliki hit. Vrlo je poznata live izvedba Sinatre i Count Basie orkestra iz 1966.

11. Nina Simone - My baby just cares for me

Glazbu za pjesmu „My baby just cares for me“ napravio je Walter Donaldson, a stihove Gus Kahn. Izvorno je napisana za glazbenu komediju „Whoopee!“(1930.). 
Drugačiju, puno prihvaćeniju i poznatiju verziju pjesme napravila je Nina Simone 1958. te je kasnije uvrstila na svoj debi album „Little Girl Blue“.

12. Billy Paul - Me and Mrs. Jones

Pjesmu su 1972. napisali Kenny Gamble, Leon Huff i Cary Gilbert, a izvorno ju je snimio Billy Paul. Ona opisuje izvanbračnu vezu između čovjeka i njegove ljubavnice, gospođe Jones. Singl je tjednima bio na prvom mjestu Billboardove Hot ljestvice. 
Danas je mnogima poznata izvedba odličnog Michaela Bublea.

13. Simon & Garfunkel - Bridge over troubled water

Po ovoj pjesmi nazvan je album „Bridge over Troubled Water“, posljednje izdanje folk rock dua Simon & Garfunkel. 
Pjesma je snimljena 1970., a do danas je prodana u više od 6 milijuna primjeraka diljem svijeta. Poznata je live izvedba sa dobrotvornog koncerta u Madison Square Garden-u iz 1972. Danas je postavljena na broj 48. od ukupno 500 najboljih pjesama svih vremena, prema časopisu Rolling Stone.

14. Etta James - At Last

Pjesmu „At Last“ su napisali Mack Gordon i Harry Warren za filmski mjuzikl „Orchestra Wives“ davne 1941.  
20 godina kasnije obradila ju je blues pjevačica Etta James i ubrzo je postao njena zaštitna pjesma.

15. Al Green - Let's stay together

Pjesma poznatog američkog glazbenika Al Greena snimljena je 1972., a po njoj je i album dobio ime. Napisao ju je sam Al Green, a producirao i snimio Willie Mitchell. 
Pjesma se nalazi na broju 60. od ukupno 500 najboljih pjesama svih vremena, prema časopisu Rolling Stone.

16. Marvin Gaye - Let's get it on

Pjesma i istoimeni album američkog soul pjevača Marvina Gaye-a iz 1973., producirana od strane poznatog producenta Ed Townsenda. 
Postala jedna od njegovih najuspješnijih pjesama, a ujedno i jedan od najprodavanijih singlova Motown Recordsa.

17. Barry White - My first my last my everything

Soul singl "You're The First, My Last, My Everything", koji je osvojio mnoge Billboardove ljestvice, napisali su zajedno Barry White, Tony Sepe i Peter Radcliffe 1974. godine. 
Pjesmu u country verziji izvorno je napisao Radcliffe, čak 20 godina ranije. Tada je nosila naziv „You're the First, The Last , My In-Between“. Kroz godine pjesma je predstavljena u nekoliko filmova - „Dnevnik Bridget Jones“, „Zookeeper“, „Na rubu pameti“ te bila i jedna od glavnih tema američkog serijala „Ally McBeal“.

18. Nat King Cole - When I fall in love

Pjesma je predstavljena 1952. u filmu „One minute to zero“, napisali su je Victor Young (glazba) i Edward Heyman (stihovi), a otpjevao Jeri Southern. Iste godine obradila ju je Doris Day i njena je izvedba dosegnula najviša mjesta Billboardovih ljestvica. 
Nat King Cole obradio ju je 1956. na svojem albumu „Love is the thing“.

19. Donna Summer - Love To Love You Baby

Pjesma američke kantautorice Donne Summer objavljena je 1975. i ubrzo je postala jednim od najvećih disco hitova svih vremena. 
Rock and Roll Hall of Fame smatra je jednom od 500 pjesama koje su oblikovale rock'n'roll.

20. Elvis Presley - Can't Help Falling In Love

Pjesmu „Can't help falling in love“ napisali su Hugo Peretti, Luigi Creatore i George David Weiss, a njena melodija prati temu „Plaisir d'amour“ od Jean Paul Egide Martinija (1741-1816). 
Prvi ju je otpjevao Elvis Presley (u filmu „Blue Hawaii“), a kasnije je obradili mnogi poznati glazbenici poput UB40 ili švedske grupe A-Teens. 
Ovo je također Elvisova najizvođenija live pjesma.

21. Billie Holiday - The man I love

1924. napisali su je Heorge Gershwin i njegov brat Ira za mjuzikl „The girl I love“, no danas je poznatija kao pop uspješnica nego kao Broadway mjuzikl. Billie Holiday obradila ju je 1939., zajedno sa američkim jazz saksofonistom Lesterom Youngom.

22. John Denver -  Annie's Song

Pop/country pjesma koju je 1974. skladao kantautor John Denver brzo se popela na vrh američkih i britanskih glazbenih ljestvica. Četiri godine kasnije snimljena je jednako uspješna instrumentalna verzija flautiste Jamesa Galwaya.

23. Van Morrison - Brown Eyed Girl

Pjesmu je napisao irski kantautor Van Morrison te je snimio za Bang Records 1967. Postala je jedna od najpoznatijih rock pjesama svih vremena i obradili su je mnogi bendovi tijekom ovih desetljeća.

24. Stevie Wonder - You are the sunshine of my life

Singl je snimljen 1973. I iste je godine osvojio nagradu Grammy za najbolju mušku vokalnu izvedbu. Rolling Stone ju je uvrstio na 281. mjesto od ukupno 500 najboljih pjesama svih vremena.

25. Frank Sinatra - My way

Ovo je svakako jedna od najljepših pjesama svih vremena, a ujedno i jedna od najizvođenijih pjesama za prvi ples na vjenčanjima. Tekstove za nju napisao je Paul Anka te je uglazbio na temu francuske pjesme „Comme  d'habitude“( Claude Fransois i Jacques Revaux, 1967.). Popularizirao ju je Frank Sinatra, neponovljiva glazbena legenda.Moglo bi vam se svidjeti
Moje vjenčanje - Jesensko vjenčanje
JESENSKO VJENČANJE

Znamo da je mnogima ljeto najdraže godišnje doba, a posebno kad je riječ o odabiru termina za vjenčanje, kao i samih dekoracija. No mi moramo priznati da smo veliki ...
Moje vjenčanje - Ljubav kroz objektiv
LJUBAV KROZ OBJEKTIV

Svaki tjedan, prema odabiru Moje vjenčanje tima, izdvajamo jednu fotografiju kao najupečatljiviji zabilježeni trenutak. Za našu ovotjednu foto inspiraciju zaslužna je odlična...
Moje vjenčanje - Hippy Garden Bridal Couture
HIPPY GARDEN BRIDAL COUTURE

Ljubitelji poznatog hrvatskog branda Hippy Garden prošlog su tjedna na reviji održanoj u Umjetničkom paviljonu imali priliku vidjeti ekskluzivnu novu Bridal Couture - Zorke...
Moje vjenčanje - Dekoriranje stolaca
DEKORIRANJE STOLACA

Dekorirani stolci vrlo su atraktivan detalj. Njihov izgled ovisi o samoj temi vašeg vjenčanja, a s pravim će ukrasima lijepo upotpuniti uređenje cijele dvorane.
Back To Top